E-nummers schadelijk of zwaar overdreven?

Tijdens het schrijven van dit artikel lees ik verschillende artikelen over e-nummers. Verschillende websites vermelden dat bepaalde e-nummers beter vermeden moeten worden. Maar is dat eigenlijk wel waar? Laten we het eens onderzoeken en op een nuchtere manier naar kijken. Waarom zitten er zoveel e-nummers in ons voedsel? Er zijn hier verschillende antwoorden op maar in de meeste gevallen heeft het te maken met de kleur of met de smaak van het voedsel. Dit zijn dus onnatuurlijke toevoegingen en mijn eerste reactie is dan ook dat deze onnatuurlijke toevoegingen slecht zijn voor het lichaam. Echter wordt dit deels ontkracht door de consumentenbond. Zij geven aan dat bij normaal gebruik e-nummers totaal niet schadelijk zijn. Hier zit dan ook het antwoord op deze vraag. Bij normaal gebruik van de verschillende e-nummers zijn ze niet schadelijk voor het lichaam. Wanneer men echter teveel e-nummers nuttigt zijn ze wel schadelijk. Echter kan daarbij een kanttekening gemaakt worden dat bij iedere stof waar men teveel van binnenkrijgt schadelijk kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan de ontgroeningverschijnselen bij studenten die verplicht 5 liter water moet nuttigen. Er is een student geweest die hieraan is overleden!

E-nummers bij normaal gebruik niet schadelijk

We weten nu dat e-nummers bij normaal gebruik niet schadelijk zijn. Maar wat als je toch om wat voor reden dan ook toch één van deze schadelijke e-nummers teveel binnenkrijgt. E249 en E250, in de volksmond Nitriet genoemd, wordt gebruikt als conserveringsmiddel in voeding. Wanneer men hier teveel van binnenkrijgt kan dit uiteindelijk voor darmkanker zorgen. Wellicht schrikt dit u af echter zitten deze e-nummers vooral in ham, spek en worst. Iets wat u wellicht elke dag als broodbeleg gebruikt. Dit is dan ook de reden dat het zo belangrijk is om divers te eten zodat u verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Aan deze e-nummers zitten tegelijk ook positieve kanten namelijk dat de kans op voedselvergiftiging klein is.

Beperk de inname van e-nummers

Nu gaat dit artikel erop lijken dat dit artikel wil aantonen dat e-nummers totaal niet schadelijk zijn. Echter ligt de waarheid in het midden. Elk e-nummer is wetenschappelijk onderzocht en de e-nummers die nu worden gebruikt in ons dagelijks voeding is daarbij goedgekeurd.

Er is aangetoond dat sulfiet en sulfietverbindingen bij sommige mensen overgevoeligheidsklachten oplevert. Toch iets waaruit blijkt dat het lichaam het toch niet heel fijn vindt als dit e-nummer wordt genuttigd. Daarnaast is er enkele jaren geleden een onderzoek geweest naar snoepgoed dat vooral door kinderen wordt genuttigd. Dit onderzoek toon aan dat de aanwezige e-nummers ervoor zorgde dat kinderen hyperactief werden.

Conclusie

Elk lichaam reageert anders op de voeding die wij binnen krijgen. Ervaart u persoonlijk problemen met het eten van verschillende maaltijden, snoep of andere voeding dan is het verstandig om hierin te minderen. Wat voor een ander geld hoeft natuurlijk niet voor jouw te gelden. Het is daarom kwestie van testen en uitproberen en uiteindelijk beslissen waar u persoonlijk een reactie op krijgt. Komen de klachten die u ervaart overeen met de klachten die andere mensen ervaren? Dan is de kans groot dat u de desbetreffende voeding moet minderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *