Je levensstijl veranderen doe je zo

Je leeft al 30, 40 jaar of misschien wel 50 jaar niet volgens de paleo regels. Het is dan lastig om je lichaam te laten veranderen en te laten beseffen dat paleo voedsel veel meer voordelen heeft. Wat wij dan aanraden is de 80/20 regel. In dit artikel leg ik je de 80/20 regel uit, wat de voordelen daarvan zijn en ook welke valkuilen bij de regel komen kijken.

Waarom is het zo lastig?

Het klinkt soms zo makkelijk: je levensstijl veranderen. Maar het daadwerkelijk doen is erg lastig. Dat is eerlijk gezegd ook niet zo verwonderlijk want je hebt al jarenlang voedsel gegeten waaraan je lichaam gewend is geraakt. Het “afkicken” van dit soort voedsel is dan ook een hele opgave. Je zult opmerken dat het eten volgens het paleo principe wat saai is. Dat is natuurlijk logisch omdat je juist gewend bent aan al die kunstmatige stoffen die het eten lekker maken.

Het klinkt misschien nu nog gek maar als je dadelijk juist gewend bent aan het paleo voedsel dan zul je de smaak daarvan zeker waarderen. Vele paleo’ers zeggen dat de smaak van echt voedsel veel voller is. Wanneer je terugvalt in je oude patroon zul je merken dat die kunstmatige toevoegingen eigenlijk helemaal niet zo lekker zijn.

Om daadwerkelijk die verandering plaats te laten vinden is het van belang dat je doorzettingsvermogen hebt. Zeker in het begin is er geen ruimte om toch weer die reep chocolade of een zak chips op te eten. Laat je niet gek maken door die kunstmatige toevoegingen.

De 80/20 regel

Deze eeuwenoude regel is een manier om toch snel de paleo lifestyle als aangenaam te ervaren. Echter moet je in de eerste weken erg streng voor jezelf zijn. Vermijd de excuses als: “ik heb geen tijd” of “ik heb een verjaardag dus ik eet maar lekker mee met de rest”. Op dit soort momenten vallen de meeste mensen terug en daarom is het juist in de begin weken erg belangrijk dat je je volledig inzet voor de palaeo lifestyle.

Na enkele maanden ben je er aan gewend en dan kun je zo nu en dan even zondigen. De 80/20 regel is dan een regel die je zeker kunt toepassen. De 80 procent staat natuurlijk voor de paleo lifestyle en de 20 procent voor alles wat niet voor paleo staat. Denk aan een patatje of een zakje chips. Maar hou het beperkt.

Het is lastig maar hou vol

Je zult niet de enige zijn die terugvalt in zijn oude gewoontes. Maar wees trots op jezelf en zorg ervoor dat je nou is een keer niet terugvalt. Pak de 80/20 regel er pas bij als je echt over jezelf kunt zeggen dat je leeft volgens de paleo lifestyle. Het gevaar dreigt dat je oude (slechte) gewoonte weer oppakt en dat is natuurlijk weer zonde. Zorg goed voor je lichaam en geest doormiddel van de paleo lifestyle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *