Waarom afvallen met een crash dieet niet werkt

Wil je weten waarom je met een crash dieet niet kunt afvallen? Wil je weten hoe het komt dat je, ondanks dat je nauwelijks nog wat eet, toch niet dat gewenste effect krijgt en toch niet op streefgewicht komt?

Dat heeft er alles mee te maken dat je met een crash dieet niet succesvol af zal vallen. De reden daarvoor is simpel, maar zal veel lezers verbazen: met een crash dieet verbrand je nauwelijks tot geen vet…

 

Crash dieet

Het crash dieet is er in allerlei soorten en maten. Het is een zeer geliefd dieet, omdat het je belooft in korte tijd veel gewicht te kunnen verliezen en ongezond veel af te kunnen vallen. Zo zijn er verschillende dieetschema’s terug te vinden, die allemaal hetzelfde gemeen hebben: ze laten je weinig eten en daarbij vaak wel veel verbranden.

Voorbeelden van crash diëten zijn het ziekenhuisdieet, het 3 dagen dieet, het 5 dagen dieet, het soepdieet, het yoghurt dieet en het kwark dieet. Natuurlijk zijn er nog veel andere soorten van crash diëten te benoemen en komen er ook nog steeds meer diëten bij.

 

Weinig eten, veel bewegen

De formule voor wie af wil vallen wordt door een crash dieet vaak verkeerd vertaalt. In plaats van ‘gezond eten en veel bewegen’ ga je met een crash dieet weinig eten en veel bewegen (of in ieder geval veel energie verbranden).

Dat weinig eten zal niet leiden tot gewichtsverlies. Dat klinkt waarschijnlijk onlogisch en natuurlijk zul je wat kilo’s verliezen als je eenmaal begonnen bent, maar op de langere termijn zal het weinig zinvol zijn om met een crash dieet af te vallen.

Cambridge dieet voordelen en nadelen

Je verbrandt wel…

Hoewel je geen vet verbrandt, verbrandt je met een crash dieet wel spiermassa en zal ook je vochtpeil lager worden. Dat leidt weer tot gewichtsvermindering (spieren en vocht zijn zwaar) en daardoor ben je gemotiveerd om langer met het crash dieet van je keuze door te gaan. Je hebt namelijk het gevoel dat het werkt.

Het tegendeel is echter waar.

Je lichaam verbrandt spiermassa om aan energie te komen, die het niet meer uit eten kan halen. Je reserves gaan hieraan op. Ook je vetmassa zal worden aangesproken en daarom val je wel wat af, maar de hoeveelheid vet die je verbrandt weegt niet op tegen de hoeveelheid spiermassa die afgebroken wordt.

Wie minder spiermassa heeft, zal sneller aankomen. Spieren hebben namelijk de eigenschap om energie om te zetten in nog meer spiermassa. Wie geen spieren heeft, zal die eigenschap dus ook niet meekrijgen.

Het gevolg is dat je sneller aankomt als je iets eet.

 

Terug op gewicht

Een crash dieet is door veel mensen geprobeerd. En de meeste van hen zijn het over één ding eens: als je al vet verliest is het tijdelijk, want je bent binnen de kortste keren weer terug op je oude gewicht. En waarom is dat? Dat heeft te maken met je levensstijl. Als je wil afvallen, zal je je levensstijl aan moeten passen. De wijze waarop je nu leeft is kennelijk niet gezond. Het is de reden waarom je overgewicht hebt ontwikkeld. Door je levenswijze blijvend aan te passen kun je verschil maken. Door alleen tijdelijk een crash dieet te volgen en dan weer in oude gewoontes te vervallen, zal dat verschil tijdelijk zijn. Het jojoën met gewicht komt dan ook nergens zoveel voor als bij mensen die bezig zijn met het volgen van een crash dieet.

Gezonder eten en meer bewegen lijken de sleutels te zijn die tot succes kunnen leiden. Binnen het afvallen, maar ook voor je mentale ontwikkeling. Mensen die veel bewegen en een gezond gewicht bereikt hebben, voelen zich doorgaans gelukkiger en succesvoller. Je krijgt er niet alleen een strakker lijf van, maar ook meer zelfvertrouwen. En dat zal zijn uitwerking hebben op je omgeving en op de rest van je leven (Zie ook GGDArts.nl)

 

Mijd het crash dieet

Willen afvallen met een crash dieet is dus geen goed idee. Het effect van een ziekenhuisdieet, een 3 dagen of een 5 dagen dieet is maar tijdelijk. Daarbij verbrandt je eigenlijk geen vet, maar vooral spiermassa en verlies je vocht. Mensen die denken dat ze daardoor afvallen en door blijven zetten vervallen nadien vaak in oude gewoontes en komen dus ook razendsnel weer aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *